Podeli tekstShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn30Share on Tumblr0Pin on Pinterest1Email this to someone

simple life

Ubrzan način života, sveprisutniji nedostatak empatije u sredini koja nas okružuje i hroničan “nedostatak vremena” za sve ono što bismo želeli da ostvarimo, ali nekako ne stižemo su znaci da treba preispitati šta su nam prioriteti u životu, kako i kuda bismo želeli dalje da nastavimo.

U nastavku je sedam malih smernica odakle bi trebalo početi na putu promene organizacije ličnog mentalnog prostora, definisanja životnih prioriteta i promišljanja šta nam je zaista bitno u životu. Da vam je ovo poslednji dan života za čim biste žalili, šta je to što niste ostvarili, a želeli ste i šta vas je sprečilo, samo su neka od pitanja koja sebi treba postaviti na putu promene. Ako niste do sada, krenite danas sa menjanjem sopstvenog života, jer u ovom svetu koji se veoma brzo menja jedina konstanta je upravo ta promena.

Sedam sitnica, malih koraka velike promene u vašem životu, podrazumevaju:

  1. Osamite se, izolujte se od svakog oblika buke koji bi mogao da remeti vašu koncentraciju i na listu papira ispišite šta je to što vam je bitno u životu (šta želite da postignete, čemu se radujete, šta vam vraća osmeh na lice…). Kada definišete šta vam je bitno, ispišite koje su aktivnosti koje dominiraju vašom svakodnevnicom i koje od njih biste mogli da eliminišete kako biste se posvetili ovim aktivnostima i željama koje su vam zaista bitne.
  2. Pospremite prostor u kojem boravite. Kreativni haos, nered u sobi, stanu, vašem radnom kutku… često su odraz vašeg mentalnog stanja. U redu, nekada nemate vremena da pospremite stan, ali ne dozvolite da takva pojava traje. Uredan i sređen prostor u kojem radite ili odmarate deluju relaksirajuće i podsticajno na vašu produktivnost.
  3. Uvrstite u vaš raspored period vremena kada ćete drugima biti nedostupni, jer vreme koje isključivo sebi posvetite je ono koje će vam omogućiti da se povežete sa sobom i da napunite baterije za sve one svakodnevne obaveze i izazove koji vas čekaju. Neka to bude vaših sat vremena dnevno ili barem par puta nedeljno po pola sata posvetite sebi. Ako ne brinete o sebi, kako mislite da promenite život na bolje?
  4. Kreiranje “Uradi” liste može doprineti usvajanju novih rituala i rutina. Zavisno kojem tipu ličnosti pripadate i šta vas motiviše u radu, probajte nekad i sa “Ne uraditi” listom. Eksperimentišite i radujte se promenama. 😉
  5. Svakodnevnica je prebukirana stresom. Gde god se okrenete prisutna je drama kojom ljudi pokušavaju da privuku vašu pažnju. Ne zaboravite da svaki dan ima samo 24 časa i da dobro razmislite kome ćete pokloniti svoje dragoceno vreme, jer ono se ne vraća i ne možete ga uvećati ili smanjiti. Diskonektujte se od svih tih “kraljeva i kraljica drame”. Ne dozvolite da drugima budete ventil za njihovo pražnjenje negativnih emocija. Pažnja je dragocena i dobro razmislite kome je posvećujete. Život je jedan.
  6. Prepustite se životu, jer ne možete sve isplanirati i predvideti. Verovatnoća je tu da nas podseti da ništa nije i ne mora biti onako kako smo želeli. Da se podsetimo, jedina konstanta je promena. Zato se usudite da promenama idete u susret, jer kroz njih sazrevate i rastete.
  7. Meditirajte, vizualizujte ono što želite da ostvarite, povežite se sa osećanjem te ispunjenosti i sreće koje biste osetili da se vaša zamisao realizuje. Naravno, ako akcija ne usledi nakon zamisli, nećete daleko dogurati. Bićete samo dodatno isfrustrirani. Zakon privlačenja ne funkcioniše, ako misao ne prati akcija.

Koju biste sugestiju dodali pored ovih sedam predloženih? Kakva su vaša dosadašnja iskustva na putu promena?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *